Tips om bruk av håndfarget garn
Å strikke med håndfarget garn
Her kommer noen tips & triks til deg som skal strikke med håndfarget garn!
Hvert håndfargede hespe er unikt på sin måte. Fargen vil ikke være jevnt fordelt over hele hespet, og selv når det er brukt samme farge på to hesper så kan det være forskjeller mellom de to. Det er mange faktorer som medvirker til dette, f.eks. mengde vann i fargegryta, temperatur på vannet, hvor mange hesper som farges samtidig, etc. Dette kan være uvant å forholde seg til for de som ikke har strikket med håndfarget garn før, men det er også dette som gjør at plagg av håndfarget garn blir så spesielle og fulle av liv!
Men det kan selvsagt bli et problem med denne variasjonen dersom man skal strikke et plagg hvor man trenger mer enn ett hespe, for da kan du risikere at forskjellen mellom hespene er så stor at det ferdige produktet ser skjoldete ut. Jeg tenkte derfor å dele et par tips til hvordan du kan unngå slike overraskelser når du strikker med håndfarget garn.
La oss si at du skal strikke et litt større plagg, slik at du må bruke to hesper garn av den samme fargen. Dersom du først strikker opp det ene hespet og deretter bytter til det andre hespet (som du normalt ville gjort med industrifarget garn), kan du risikere at du får et tydelig skille der du bytter hespe. Her er et tips til hvordan du kan unngå dette: i stedet for å først strikke opp det ene hespet og så det andre, prøv heller å strikke fra begge hespene samtidig! Dvs. 2-3 omganger med det ene hespet, så 2-3 omganger med det andre, osv. På den måten vil du unngå å få et markant skille mellom to hesper som kan ha litt ulik innfarging.
En annen løsning kan være å strikke med dobbel tråd, dvs. en tråd fra hvert hespe samtidig. Perfekt for litt tykkere plagg, og de små forskjellene mellom de to hespene vil da gi en flott melering i plagget!
Vask
Du kan vaske plagg av håndfarget garn på samme måte som du vasker andre ullplagg. Du kan fint brukie vaskemaskin dersom du har et godt ullprogram som du stoler på. De fleste garnbasene mine er av superwashbehandlet ull, og de tåler en real runde i vaskemaskina. Du finner også et godt utvalgt ubehandlede garnbaser i nettbutikken, og disse må du være litt ekstra forsiktig med, da de kan tove ved for høy temperatur og mye bevegelse. Ved vask av ull bør du alltid bruke et vaskemiddel for ull/silke (f.eks. Milo) og maksimum temperatur på 30 grader.
Sentrifugering
Mange er redde for å sentrifugere ullplaggene sine, men det er det ingen grunn til! Faktisk kan det være mer skånsomt for plagget å bli sentrifugert i maskin enn at man forsøker å vri ut vannet for hånd. Jeg anbefaler å sentrifugere plaggene på så høy hastighet som mulig, for deretter å legge plagget flatt til det er tørt.
Avfarging
Jeg skyller alltid garnet nøye med ullvaskemiddel etter farging, men det vil alltid være en liten risiko for at det blør litt farge den første gangen du vasker plagget, spesielt for de mest intense fargene mine. Jeg anbefaler derfor at du vasker plagget alene eller med lignende farger de første gangene. Dersom du skal strikke et plagg med to ulike farger og er redd for at fargene skal smitte over på hverandre, anbefaler jeg å teste garnet for avfarging først. Strikk en liten prøvelapp med begge farger som du vasker på samme måte som du ville vasket det ferdige plagget. Ta kontakt dersom du opplever at fargen smitter av, så finner vi en løsning sammen.